Norjan menestys ja kohu Suomessa

Kertooko tämä kohu kuitenkin enemmän suomalaisesta kansanluonteesta kuin norjalaisten systemaattisesta dopingaineiden käytöstä? Jos jotkut pärjäävät niin jotain vilunkia siinä täytyy olla ja nyt kun on saatu tämä käry, niin vaaditaan varmaan ainakin elinikäinen kilpailukielto, koko Norjan kaikkien mitalleiden mitätöiminen jne. jne.

Tästä kärystä on varmasti jo nyt saatu kymmenen kertaa enemmän otsikoita, kuin yhdestäkään Therese Johaugin voittamasta kisasta. Pääasia ei ole siinä mitä itse saadaan, vaan pääasia on ettei kukaan muukaan saa mitään. 


Kilpahiihto on lajina jo niin pieni, että jos joku maa tosissaan satsaa resursseja tekemiseen niin takuulla pärjätään. Suomessahan urheiluun satsaaminen käytännössä tarkoittaa muutaman uuden kovapalkkaisen johtajan palkkaamista ja se itse tekeminen jätetään vapaaehtoisten varaan. Sitten vain kadehditaan muiden menestystä


Suomihan tuhosi itseruoskinnassa käytännössä koko hiihtovalmennuksensa ja aika monta elämäntyötä siinä sivussa. Joku Kari-Pekka Kyrön ihan suomalaisin voimin järjestetty elinikäinen toimitsija kieltohan oli ihan järjen vastainen. No onneksi se on kuitenkin nyt kumottu, mutta montako huippuhiihtäjää menetettiin? Nyt Norjan pitäisi siis tehdä samat virheet?


Kyrö on varmasti oikeassa siinä, että yli kolmikymppisen nopeutta on hyvin vaikea lisätä, MUTTA kyky lisätä lihasmassaa ja -voimaa säilyy koko eliniän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ko tämän lukkee, tullee olo, että taasko siton lipsahtanu höntitettäväksi, niimpä taisi käyä taas mullekki ja ihan oottamalla ootin kilpailukieltoa!

Komppaan kirjotusta, jee, nuinhan se onki, ko objektiivisesti ja rauhassa aatelhaan!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Poru on kova, ja sinänsä perustellusti. Norskithan ovat maonostaneet puhtauttaan ja pilkanneet muita aineiden käytöstä. Perisuomalainen vahingonilo on nyt siis saavuttanut muutkin hiihtomaat. Ruotsin urheilussa ei muuta puhutakaan, ja ihmetellä.

http://www.svt.se/sport/

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Nii-in onko se kohu perusteltu? Clostebol ei takuulla ole se aine millä norjalaiset pärjää. Enkä kyllä väitäkkään, että muualla oltaisiin sen parempia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#5

No ei toki olekaan. Mikään aine yksi otettuna ei tee mestaria. Tuon kemikaalin vaikutus on kuitenkin urheilijalle tärkeä. Se kun auttaa palautumaan ja tehostaa harjoittelua merkittävästi. Kestävyyslajeissa harjottelun maksimoiminen / palautuminen on avainkysymys. On ihan liian iso sattuma tämä aineen käyttö. Tai sitten rasvaa on käytetty juuri siksi, että siinä on sitä ainetta.

Kävikö niin, että jäämiä löytyi testissä ja rasvalla paikattiin tämä juttu piiloon. Lääkärihän tunsi tuotteen, kun on sitä ollut itse maahantuomassa Pfizzerilla.

Norjassa kaiken lisäksi lääkäri ottaa douppauksen syyt niskoilleen välittömästi, jolloin urheilija saa ainoastaan nuhteet. Koska ei tiennyt. Säännöt poikkeavat olennaisesti muiden maiden säännöistä, laittaen Norskit erilaiseen asemaan. Muualla urheilija on aina itse vastuussa.

Vrt. Myös aiempaa tapausta Norjassa. Sama kortti pöydälle heti. Tämä on jo muutaman kk n sisällä toinen douppaustapaus, eli käry Norjassa. Nyt vaan asiaa ei saatu puida rauhassa julkisuudelta piilossa. Paska osui huolella tuulettimeen ja Norjan hiihtomaajoukkueen edustajat kv. Antidopping järjestöissä koittavat uittaa edelleen tapauksen maton alle. Tutkimuksiin. Walker in ( fis ) mukaan tutkimuksia ei tarvita. A ja B näyte positiivisia. Siis urheilija kilpailukieltoon toistaiseksi. Norjalaiset joutuvat kv. Kisoihin tullessaan noudattamaan kv. sääntöjä. Eli Johaug tuskin lähiaiokina Norjan ulkopuolella on kisaladuilla.

Nyt näyttää siltä, että myös sponsorit ovat karkaamassa. Silloin viimeistään perseet tervataan, kun rahasta tulee puhe.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Taitaa norjalaisilla olla sama heikkous kansanluonteessaan. Kai muistat heidän ilakoimisensa ku meihin osui ja upottiin.

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Toki he ilakoivat, mutta myös tekivät jotain. Suomessa taas ei ole huippu-urheilun eteen tehty mitään muuta, kuin palkattu lisää johtajia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Perää on YLE Aamu-TV:n Jälkiviisaiden toteamuksessa: "Missä ylivoima, siellä vilppi". En usko että suomalaiset ovat ainoita jotka epäilevät Norjaa.

Jos johonkin Suomi satsaa, niin jääkiekkoon. Jonka pitäisi tulla toimeen peräti omillaan, vaikka taloudellisia kupruja on jatkuvasti suuressa osassa liigaseuroista. Kuprut on paikattu perinteisesti jonkin taustalla toimivan mesenaatin omasta lompsasta, näin olen ymmärtänyt.
Mutta mitä kertoi World Cup-pohjanoteeraus Suomen todellisesta tasosta tässäkään lajissa.
Niin, kiekossahan ei dopingkuri ole samaa, kun NHL-seurat menevät omilla säännöillään.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tosiaan, koskahan aletaan perkaamaan kiekkoilun "likaisuutta"? Nuuskan, huumeiden, piristeiden, doping-aineiden ym. käyttöä... Ei koskaan, siinä lajissahan vasta raha ratkaiseekin!
Eikä mainitun lajin "tappelukukot" anna kovin hyvää esimerkkiä nuorisolle nykykiekkoilun luonteesta. Aivan liian väkivaltainen laji on!

Hiihtourheilussa ei sentään pyritä kanssakilpailijoiden vahingoittamiseen. Hampaatkin pysyvät suussa. (Paitsi tekohampaat kerran Kalle Jalkasella.) Olkoon vaikka kuinka marginaalinen laji maailmanmitassa. Eipähän tuota täysin yliarvostetun aseman, ainakin urheilumediassa, Suomessa saanutta jääkiekkoakaan pelata tosimielessä kuin 6-7:ssä maassa.